Nejstarší chrám lidstva-Göbekli Tepe

Autorka: Eliška Hallová
Fotografie: Martina Hrabovská

Kde v Turecku najdete Göbekli Tepe

Google Maps

I když si mnoho z nás myslí, že po nedělním obědě jsme to zrovna my, kdo má největší pupek na světě, na východě Turecka nalezneme ještě známější a – pro uklidnění i těch největších jedlíků – rozhodně větší „pupek“. Poblíž města Şanliurfa se rozkládá archeologické naleziště zvané v turečtině Göbekli Tepe, jež v překladu znamená právě břichatý nebo také pupkatý kopec.

A co konkrétně toto břicho skrývá? Masivní vyřezávané kameny staré asi 11 000 let, vytvořené a upravené prehistorickými lidmi, kteří dosud nevyvinuli kovové nástroje nebo dokonce hrnčířství. Rozsáhlé stavební dílo Göbekli Tepe v Turecku je považováno za místo nejstaršího chrámu na světe.

Göbekli Tepe je podle vědců starší než další megalitické zázraky, jako jsou egyptské pyramidy nebo britský Stonehenge, a to v obou případech o několik tisíc let. Jeho objevení v 90. letech minulého století archeologem Klausem Schmidtem vyvolalo mezi vědci senzaci. Tato tajemná stavba by nám totiž mohla hodně napovědět nejen o dávno zaniklých kulturách, ale také o lidech, kteří se na její stavbě podíleli.  Podle archeologů se jednalo o lidi, kteří se živili lovem a sběračstvím. V průběhu dějin se naše představy o kulturní přeměně vždy opíraly o víru, že jsme na začátku zemědělské revoluce přešli od lovců a sběračů k usedlému životu, což vydláždilo cestu k rozvoji náboženského učení a stavbě chrámů určených k uctívání. Nyní se však ukazuje, že kulturní přeměna začala již před revolucí v zemědělství. Nálezy na vykopávkách Göbekli Tepe se tak stávají milníkem, jež podkopává veškeré historické domněnky a naznačuje, že civilizace vyrostla z náboženství ještě před zemědělstvím. Tento průkopnický objev mění mnoho předpokladů o naší historické časové mapě.

Göbekli Tepe – Archeologické naleziště

Göbekli Tepe je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Nachází se 22 km severovýchodně od Şanlıurfa ve vesnici Örencik. Samotné hlavní místo je rozděleno do čtyř míst vykopávek: A, B, C a D, obklopené cestami pro pěší a chráněnými oblastmi.

Otevírací doba

LETNÍ SEZÓNA (01/04 – 24/10)

PO-PÁ (09:00 – 19:00)

 ZIMNÍ SEZÓNA (24/10 – 01/04)

PO-PÁ (08:30 – 17:00)

VSTUPNÉ :  55 Tl

CO ZDE NAJDETE?  

Celé archeologické naleziště na jihovýchodě Turecka představuje velký kopec, který sestává ze 20 kruhů a celkově pokrývá plochu o rozměrech zhruba 300 x 300 metrů. Opracované vápencové pilíře, které se podařilo badatelům odkrýt, mají tvar písmene T a dosahují výšky v rozmezí 3 až 6 metrů s hmotností od 20 do 50 tun. Pilíře jsou spojené souvislou kamennou stěnou, z čehož je možné vydedukovat, že byly kdysi s největší pravděpodobností i zastřešené. Archeologové tvrdí, že symbolizují lidi. Další pohled podporující představu, že Göbekli Tepe je nejstarším místem uctívání, tvrdí, že tato těla bez tváře mohou být vyobrazením bohů. Pilíře jsou také zdobeny gigantickými postavami dravých zvířat. Ve vysokých reliéfech jsou zvířata zobrazována jako stráže a považují se za strážce pilířů. Velké pilíře a záhadné rytiny představují zlom v civilizaci a vytvářejí cestu pro nové interpretace postavení člověka v přírodě. Údajně se archeologům podařilo odkrýt teprve malou část ukrytého naleziště.

Symbol hada

Göbekli Tepe, starověké neolitické místo ve východním Turecku, obsahuje mezi svými motivy mnoho zvířat. Jedním z nejvýznamnějších zobrazených tvorů je had. Je zajímavé, že had vystupuje napříč Anatolií ve folklóru Turků, Kurdů, Jezídů a Íránců v několika inkarnacích. Jedna inkarnace se považuje za symbol plodnosti, jiná zase jako symbol nesmrtelnosti. Právě druhá zmíněná symbolika je klíčová v Eposu o Gilgamešovi, ve kterém je hrdinovi svěřeno tajemství nesmrtelnosti, ale zatímco spí, had mu jej ukradne. Nesmrtelnost hada se projevuje zabarvením jeho kůže. Had je všudypřítomnou složkou přísloví, legend a folklóru po celé Anatolii, zejména v jihovýchodní oblasti. Ale nikde ve starověkém umění nefiguruje tak, jak to vidíme u Göbekli Tepe.

Hadi jsou v Göbekli Tepe všudypřítomní. I dnes můžete mít štěstí, že se při návštěvě místa setkáte s levantskou zmijí (ano, jsou jedovaté, ale také chráněné). Ve většině případů však uvidíte jejich obraz pouze v kameni. Hadi patří mezi nejčastěji zobrazovaná zvířata v Göbekli Tepe. Objevují se na pilířích, na okéncích, na malých kamenných plaketách a šachtách.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA V OKOLÍ:

  • Archelogické muzeum v Şanlıurfě
  • Pevnost Urfa
  • Abrahámovo jezero v Şanlıurfě
  • Harran